Home

by Maketo • | | 0 comments
Секој град би се гордеел со најстариот дуќан или комплексот со најстари дуќани, па така е и со Скопје. До пред извесно време, а и денес во него главно се продава текстилна стока и модна галантерија ... пишува Данило Коцевски Кога Евлија Челебија дошол во Скопје кон средината на 17 век, запиша...read more
by Maketo • | | 0 comments
Скоп­ски­те боеми и кафеански анегдоти Пи­шу­ва Данило Коцевски Скопје е препознатливо по боемството, кое на градот му давало посебен белег и специфика. Боемите најпрвин ги посетувале ановите и кафеаните во Чаршијата, за да бидат подоцна и новите ресторани, кои се отвораат од десната стра...read more
by Maketo • | | 0 comments
Голема јанѕа ме јаде дека Хаг ќе пресуди двосмислено "Ако не преземевме таков чекор (тужба во Хаг н.з.), ќе излезевме недоветни. Еден меѓународен документ не се почитува, не само од Грција туку и од НАТО и од ЕУ, две светски институции. Ако постојано нè учат за владеење на правото и за ...read more
by Maketo • | | 0 comments
Првите двокатни англиски автобуси "лејланди" во Скопје пристигнале 1956 година Пишува: Данило Коцевски Деновиве, појавувањето на првиот двокатен автобус во Скопје предизвика сензација. Особено кај младите скопјани, но и кај постарите генерации, кои се потсетија на детството и на...read more
by Maketo • | | 0 comments
СКОПСКИ ЛЕГЕНДИ Пишува Данило Коцевски Многу императори, цареви, кралеви го посетувале и престојувале во Скопје. Тоа не се само легенди туку историски факти, кои зборуваат за значењето на градот низ вековите. Да започнеме со неколку куриозитетни податоци од антиката: Во 378 година од н...read more
1234567 ... 29
New Post
feeds Feeds
Maketo VMRO Ivaylo Brezov