Home

by Maketo • | | 0 comments
"За правилна употреба на апаратот, потребно е да знаете колкава е големината на органот ... Дали ја знаете?" Се разбира, дамата ќе избегаше вцрвенета и разочарана... Пишува Данило Коцевски Ете, и тоа чудо се случи во Скопје. Кон средината и крајот на шеесеттите години започнаа да...read more
by Maketo • | | 0 comments
На плажа, тава со ориз, лубеница во Вардар пишува Данило Коцевски Нема крај на скопските чудесии, особено во летниот период. Летото е рај според што Скопје се препознава. Сите воздивнуваат, се потат и препотуваат, но летото си е лето и не се може без него. Едноставно, го сакаме летото. Ка...read more
by Maketo • | | 0 comments
пишува Данило Коцевски Сè уште не сме свесни дека старо Скопје постои и денес, во маалата кои се останати. Тие опстојуваат како споменик на едно време. Ако еден ден наполно ги урнеме, ќе исчезнат и последните траги од некогашниот град. Во една нова, урбана визура би требало да се зачува дел ...read more
by Maketo • | | 0 comments
Фес или шешир? Ан или хотел? Кочија или автомобил? Мажите стануваат кицоши според американски и прозападен модел ... пишува Данило Коцевски Американскиот писател од македонско потекло Стојан Христов, во автобиографскиот роман Мојот американски аџилак", опишувајќи ја емигрантската занесен...read more
by Maketo • | | 0 comments
Скопје е еден од ретките градови во светот во кои толку многу е присутно гулабарството. Пред земјотресот, не постоеше маало без неколкумина гулабари со карактеристичните сино-бели куќарки за нивно чување. Гулабарството е страст кон летањето, љубов кон височините, кон овие питоми птици и нивна...read more
12345 ... 8
New Post
feeds Feeds
Maketo VMRO Ivaylo Brezov