Пламен Благоев, разузнавач: Шeсто одобри Първанов за секретна работа

Previous Topic Next Topic
 
Posted by Maketo Maketo
      Options
вестник "168 часа"
Дата: 27.07.2007
автор: Теодор Насков

36-те липсващи страници от досието "Гоце" са преместени в друга папка - това допуска Пламен Благоев, бивш служител на отдел "Културно-историческо разузнаване" към Първо главно управление на ДС. Благоев е човекът, дал старт на операция "Комита", към която впоследствие е привлечен и президентът Първанов, с агентурен псевдоним "Гоце".
Пламен Благоев е роден през 1952 г. в София. Завършва история в СУ "Св. Климент Охридски". Дълги години работи в българското външнополитическо разузнаване и в Министерство на външните работи. Експерт е в провеждането на българската културна политика зад граница. Автор е на три книги за българските тайни служби.


- Г-н Благоев, как беше включен Георги Първанов в замислената от вас операция?

- Преди да бъде привлечен, колегата Цветков е говорил с ръководителите му. Направил е и проверка по линия на "Шесто" дали там няма някаква компрометираща информация, която го прави негоден за секретна работа. Със събраната информация е изготвил оценка на качествата му, която е изпратил до шефа на отдела, с предложение да бъде вербуван. Едва след одобрението му е пристъпил към самото привличане на лицето към работа за службите.

- Твърдите, че ролята на Първанов е незначителна. Защо тогава след като избухна скандалът "Гоце", самият той не обясни за какво става дума?

- За мен това е най-голямата му грешка. Вместо да се гордее, че е помогнал макар и малко за излизането на книгата "Габеро", Първанов се уплаши да не загуби електората си. Това е резултат от сатанизирането на ДС. Президентът ще постъпи най-достойно, ако награди посмъртно с орден Методи Димов. Особено след като даде "Стара планина" на един доказан турски агент. Всички знаем за кого гука Ахмед Доган. Нека президентът вдигне глава и каже - "Горд съм, че работих с този човек, борил се е за интересите на България." А не да шикалкави под натиска на противниците си.

- Може ли това увъртане да е заради поста, който заема?

- Възможно е това да е причината. Може би се притеснява, че случаят с "Габеро" ще влоши отношенията ни с Македония.

- От опозицията обявиха, че липсват страници от досието "Гоце". Според вас това възможно ли е да се случи?

- Не знам колко и какви документи е имало в папката, но не бих се учудил. След 1989 г. в службите настана какофония. Много от делата висяха с години по касите, без никой да ги погледне. Повечето от служителите, които знаеха какво има в тях, бяха уволнени. Не се знае дали страниците липсват поради незнание или глупост. Доколкото разбрах, досието е било размятано по времето на Иван Костов. От друга страна, президентът наблюдава НРС. Шефът и по негово нареждане е длъжен да му предостави всички документи. Допускам и друго - с цел да се прикрият следите им, документите за срещите между Първанов и Димов да са прехвърлени в делото на втория, което все още е секретно.

- Защо след като работата по книгата "Габеро" е приключила през 1990 г., Първанов се води на отчет в разузнаването чак до 1993 г.?

- След края на операцията следва преустройство на ДС. Настава пълен хаос, уволняват се хора... Част от "оцелелите" служители са прехвърлени като секция към отдел "Активни мероприятия". Докато тече реорганизацията, повечето папки на агенти си остават заключени по разни каси. Едва през 1993-1994 г., когато е въведен някакъв ред, се издава заповед всички дела на агенти, с които не се работи, да се предават в архив. Така Първанов е свален от отчет чак през 1993 г. Това е могло да стане и години по-късно.

Линк